Història  Història     Fotografies  Fotografies     Vitrina 1  Vitrina 1     Vitrina 2  Vitrina 2     Vitrina 3  Vitrina 3     Vitrina 4  Vitrina 4     Vitrina 5  Vitrina 5
El Pare Julián González de Soto
Fotografia del quadre a l'oli del fundador de l'Institut Pare Julián González de Soto, actualment al despatx de direcció. Certificat en PDF Al fons s'hi veu la coneguda imatge de Sant Vicens de Paül fundador de la congregació religiosa a la qual pertanyia el Pare Julián.

En el llibret "Notas históricas sobre el Instituto Nacional de Enseñanza Media de Figueras" escrit pel professor Eduard Rodeja i Galter l'any 1940 i reedidat en facsímil el 1983, hi consta que el Pare Julián, pel novembre del 1845, any en que es van crear els Institutos de Enseñanza Media a Espa-nya, va anar a Girona a organitzar i dirigir l'Ins-titut d'a-questa ciutat que s'acabava de fundar.

Nosaltres hem trobat, d'un avantpassat nostre, D. Juan Carreras i Prim, fill de l'apotecari (farma-cèutic) de Bordils un certificat d'aprovat amb "Sobresaliente" del Segundo año de Filosofía, signat el 17 de juny del 1846 i amb el vist-i-plau de: El Director Julian Gonzalez de Soto.
També hi consta que els drets del papel sellado és de "Diez reales" (2,5 pessetes).
Déu n'hi do per l'època que eren, tenint present que cent anys més tard, pel 1945 amb 20 rals (5 pts) s'anava a plaça i encara tornaves el canvi.

    Cliqueu aquí per veure l'esmentat certificat en PDF.


Foto en gros


Una foto de grup del 1892


Aquesta fotografia de grup potser és la més antiga de les que sapiguem que es conserven. És del 1892.

Hi ha 51 alumnes. Era de l'avi dels germans Delclòs i Suñer i d'Andreu Suñer i Escoll. És el tercer per l'esquerra dels que seuen als bancs del davant.

Andreu Suñer i Salacrú. Havia nascut el 1884 i va morir el 1944. Per tant en aquesta fotografia llavors tenia uns 9 anys. Això vol dir que en aquella època potser hi havia alguns cursos amb el nom de "Escuela Elemental" per poder començar el batxillerat a 10 anys.

    Cliqueu aquí per veure la fotografia en gros.

Segon curs de batxillerat 1954. Cliqueu.



El segon curs de batxiller del 1954

A la foto hi ha 21 alumnes, 18 nenes i 3 nens. Al curs eren més, potser 25 o 26 però a fer la foto no hi van anar tots. Era la festa de Sant Tomàs d'Aquino. El 7 de març de 1954.
Aquí tenien 11-12 anys i feien el 2n curs del BUP elemental (Batxillerat Unificat Polivalent). El BUP elemental durava 4 anys i per aprovar-lo calia superar la Revàlida Elemental amb uns exàmens que venien de Madrid.
Les preguntes venien en uns papers fins molt petits amb lletra també molt petita per no gastar paper. El títol de batxiller elemental era molt ben valorat. A cada convocatòria de revàlida n'aprovaven pocs més del 50 %. Els que no aprovaven, se n'abaven a treballar. Res a veure amb el títol de l'ESO d'ara que l'ha de passar tothom.
Després venien dos cursos més de batxillerat superior que es diversificaven en lletres i ciències i una altra revàlida per obtenir el títol de batxiller superior. Aquesta segona revàlida la solien aprovar un 60 o 70% dels presentats.
Per entrar a la universitat, però, encara calia fer un altre curs, el preuniversitari amb un programa de molt de nivell i que s'examinava a Barcelona a la pròpia Universitat. Calia anar-hi el dia abans i dormir a l'hotel. Aquí els aprovats, a ciències, eren poc més de la meitat.
A la foto hi ha pocs nois perquè era més ben vist que els nois anessin a fer el batxillerat al col·legi de La Salle (Els Fossos) amb els "hermanos" i, es clar, pagant.

    Cliqueu aquí per veure la fotografia en gros i els noms.


Claustre de professors 1950. Cliqueu.


Els professors de finals dels 50


Aquesta fotografia és un cas a part. És única. Molta gent de Figueres de passats els 50 anys coneixen aquests professors. Potser els han tingut a classe o els han vist o n'han sentit a parlar.

       Cliqueu aquí per veure la fotografia
    en gros i els noms.








Curs de Salvador Dalí. Cliqueu.
Alumnes destacats

Molts personatges coneguts i famosos han estat alumnes del nostre institut.
Aquí podem veure el grup de Salvador Dalí pel novembre de l'any 1916. Tenia 12 anys.
En l'estudi de la història de l'Institut que va fer el cronista oficial de Figueres, Josep Maria Bernils, amb motiu de la celebració dels 150 anys d'existència hi ha una llista dels que s'han pogut recollir:
POLÍTICS: Carles Pi i Suyner, Fancesc Cambó, Frederic Rahola, Alejandro Lerroux, Josep Pallach, Narcís Salvatella, Teodoro Baró.
HISTORIADORS: Joaquim Pla i Cargol, Eduard Rodeja.
METGES: Ignasi Barraquer, Jaume Pi i Sunyer.
MÚSIC: Ramon Basil.
PINTORS: Ramon Reig i Salvador Dalí.
ESCRIPTORS: Anicet de Pagès i Puig, Josep Pons i Pagès, Josep Pla.
PERIODISTES: Ferran Agulló, Jaume Miravitlles.
CATEDRÀTICS Marià Bassols i Joan Subias.
GENERAL Rios Capapé

       Cliqueu per veure la fotografia
    en gros i el nom de S. Dalí.


 Cliqueu.

Celebració dels 50 anys d'lèstada a l'Institut
1957 - 2007